Holenderskie linie lotnicze KLM karmią najlepiej
Holenderskie linie lotnicze otrzymały wyróżnienie Skycanner's European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. Na uwagę zasługują potrawy w klasie biznes. Menu, które zmienia się co tydzień, przygotowuje Richard Ekkebus, szef kuchni odznaczony gwiazdkami Michelin. Turyści mogą raczyć się m.in.: duszoną dziczyzną, lub dorszem w curry w sosie kokosowo-cytrynowym. W klasie ekonomicznej podróżni mogą liczyć na kanapki z organicznego pieczywa.
Jurorzy ocenili nie tylko smak i jakość potraw, ale również sposób ich podania, a ten w duńskich liniach lotniczych jest naprawdę stylowy. Zastawę zaprojektował projektant Marcel Wanders , nazywany Lady Gagą designu.
"Do niedawna jedzenie w samolotach uznawane było za mdłe. Jednak, jakość serwowanych potraw w czasie lotu znacznie się poprawiła. Linie lotnicze kładą większy nacisk, na jakość podawanych potraw. Większość linii lotniczych uświadomiła sobie, że jakość jedzenia na pokładzie odgrywa ważną rolę wizerunkową" - zauważa Victoria Bailie z Skyscanner's.
Obok linii lotniczych KLT, kulinarne wyróżnienia otrzymały m.in. również Aeroflot, SAS, Air France i British Airways. (PAP Life)
mdn/zig/
Komentarze