Nowy projekt ekologiczny Portu Lotniczego Drezno i Hiltona
Poza biomonitoringiem przy użyciu pszczół Port Lotniczy Drezno prowadzi od teraz drugi projekt ekologiczny: uprawę jarmużu. Dzięki tej roślinie wskaźnikowej wykazać można występowanie w powietrzu i gruncie substancji szkodliwych. Prezes lotniska i urzędujący Drezdeński Król Jarmużu, dr Michael Hupe, razem z Andreasem Searty, Dyrektorem Generalnym Hotelu Hilton Dresden oraz Dieterem Hoefer, Przewodniczącym Drezdeńskiego Klubu Prasowego posadzili dziś pierwsze rośliny. Jeśli jarmuż z terenów lotniska nie będzie zawierać substancji szkodliwych, przyrządzany będzie w Hotelu Hilton w Dreźnie.
Na polu o wielkości około 100 metrów kwadratowych posadzono łącznie 200 sadzonek. Znajduje się ono w zachodniej części Portu Lotniczego obok parkingu P4. Liczne rośliny dojrzewać będą także pomiędzy pasem startów i lądowań, a drogą kołowania H. Przy pomocy jarmużu wykazać można występowanie policyklicznych węglowodorów aromatycznych (WWA), które wraz ze spalinami dostają się najpierw do powietrza, a następnie do atmosfery ziemskiej i do gruntu.
Zbiór jarmużu ma się rozpocząć wraz z pierwszym mrozem. Następnie warzywo poddane zostanie badaniom laboratoryjnym. Jeśli testy wykażą idealną jakość, Eckhard Kleinert, szef kuchni w Hotelu Hilton Dresden, przyrządzać będzie te bogate w witaminę C główki serwować je jako jarzynę.
Więcej informacji nt. projektu na stronie www.dresden-airport.de
Komentarze