Kosmiczny cukier
Eksperyment został przeprowadzony w komorze próżniowej. Naukowcy z zespołu dr Cornelii Meinert z Université Nice Sophia Antipolis umieścili w komorze mieszaninę metanolu i amoniaku z wodą, po czym poddali działaniu ultrafioletu. W lodzie osadzającym się na powierzchni chłodzonej do temperatury minus 195 stopni Celsjusza pojawiły się – oprócz aminokwasów, alkoholi czy aldehydów – znaczące ilości prostego cukru, rybozy.
To zapewne nie pierwszy przypadek uzyskania takiego cukru podczas doświadczeń w „kosmicznych” warunkach, jednak podczas wcześniejszych eksperymentów mógł on pozostać niezauważony. Francuscy badacze posłużyli się metodą znaną jako wielowymiarowa chromatografia gazowa, która pozwoliła wykryć rybozę. Rezultat sugeruje, że podobne zjawiska mogą zachodzić w lodzie kondensującym na kosmicznym pyle i kometach w pobliżu młodych gwiazd.
Ryboza jest cukrem niezbędnym do powstania zarówno RNA, jak i DNA. Jak wyjaśniła BBC dr Meinert, powstawanie substancji organicznych w warunkach typowych dla okolic młodych gwiazd może wskazywać na powszechniejsze niż przypuszczano występowanie życia we Wszechświecie.
Badanie próbki pobranej przez lądownik Philae z komety 67P/Czuriumow-Gierasimienko podczas misji sondy Rosetta w roku 2014 wykazało obecność - według słów naukowców -„zamrożonej pierwotnej zupy”, zawierającej prekursory aminokwasów i cukrów. Aminokwasy, podstawowy budulec białek, wykrywano także w meteorytach.(PAP)
pmw/ krf
Komentarze