Dania sławnych kucharzy na pokładach samolotów
Wyznając starą i sprawdzoną zasadę „przez żołądek do serca”, wiele linii lotniczych rozpoczęło współpracę ze sławnymi szefami kuchni. Dzięki temu zwyczajne Boeingi i Airbusy zamienią się w trzygwiazdkowe restauracje.
Miesiąc temu do akcji dołączyła pierwsza linia, hiszpańska Iberia. Kartę z menu wypełniają śródziemnomorskie klasyki, wykonywane przez mistrzów kuchni, wielokrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin. Wśród iberyjskich kucharzy znajdują się Roncero i Ramon Freixa z La Terraza del Casin w Madrycie, Tono Perrez z restauracji o takiej samej nazwie w Caceres i Dani Garcia z restauracji Calima w Marbella.
Francuzi nie pozostają w tyle. Dumni ze swoich osiągnięć gastronomicznych, uznający kuchnię za cenny dorobek kulturowy, oni również postanowili zaprosić sławnych szefów kuchni na pokład samolotów Air France. W tym wypadku wykwintne dania przygotują Joel Robuchon i Alain Ducasse. Warto dodać, że ten ostatni odpowiedzialny był ostatnio za przygotowanie menu podczas przyjęcia ślubnego księcia Monako Alberta II z Charlene Wittstock. Dla Francuzów, pokładowe dania przygotowane przez ich mistrzów kuchni są doskonałą okazją do promocji kultury francuskiej na całym świecie.
“Air France proponuje pasażerom pierwszej klasy wykwintne dania przygotowane przez cenionych szefów kuchni. Każdy podróżujący może wybrać jeden z czterech zestawów znajdujących się w menu. Są to zazwyczaj dania i produkty typowe dla kuchni francuskiej: foie gras, tarty, quiche, sery, dania rybne - często z łososia, surówki z cykorii czy krem brule na deser. Oprócz tego, Alain Ducasse dokonał specjalnie dla pasażerów Air France selekcji najlepszych win francuskich" - powiedział rzecznik prasowy Air France w komunikacie prasowym.
Turkish Airlines na niektórych swoich lotach, m.in. na trasie Hong Kong - Istambuł czy Istambuł - Nowym Yorkiem, stworzyło specjalny serwis „Flying Chef”. Ostatnio do akcji dołączyła się również linia Etihad Airways Zjednoczonych Emiratów Arabskich, która zapowiedziała, że dania wielkich szefów będą podawane we wszystkich jej samolotach od grudnia tego roku.
Pojawienie się wykwintnych dań na pokładach samolotów jest bez wątpienia dobrą wiadomością dla podróżujących. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie wpłynie to na ceny biletów.(PAP Life)
Z Paryża Magda Dziubińska
dziu/ tom/
(Le Parisien)
Komentarze