Aeroklub Polski

Proces rekrutacji na stanowisko Sekretarza Generalnego AP

Do dnia 23 kwietnia 2010 r. trwało zbieranie ofert kandydatów na stanowisko Sekretarza Generalnego Aeroklubu Polskiego. Poszukiwania kandydatów trwały dwa miesiące i odbywały się przy szerokiej promocji konkursu, m.in. przy wykorzystaniu prasy oraz licznych ogłoszeń internetowych.

Zgodnie z uchwałą Zarządu AP wykonanie pierwszej fazy rekrutacji powierza Prezydium ZAP. W jej rezultacie Prezydium ZAP powinno wyłonić minimum 3 kandydatów celem przedstawienia Zarządowi AP do ostatecznego podjęcia decyzji o wyborze SG AP.

W sumie do AP spłynęły oferty od 49 kandydatów. Pierwsza faza analizy ofert pozwoliła zawęzić ilość kandydatów do następnego etapu do 20. Z tą liczbą kandydatów przeprowadzono rozmowy telefoniczne w czasie których zadano szereg pytań szczegółowych. Odpowiedzi na te pytania pozwoliły wytypować osoby do zaproszenia na rozmowy kwalifikacyjne.

W dniach 11 i 14 maja przeprowadzono rozmowy kwalifikacyjne z 7 kandydatami. W komisji prowadzącej rozmowy oprócz członków Zarządu AP uczestniczył przedstawiciel Ministerstwa Sportu i Turystyki. Po zakończeniu rozmów kwalifikacyjnych komisja przeprowadziła głosowanie w wyniku którego wyłoniono 3 osoby, w kolejności według ilości uzyskanych punktów. Na 22 maja zaplanowane jest posiedzenie Zarządu AP, na którym będzie podejmowana uchwała o powołaniu nowego SG AP.

Zgodnie ze statutem Sekretarz generalny AP kieruje praca Biura Zarządu Aeroklubu Polskiego, podpisuje także dokumenty i pisma związane z jego bieżącą działalnością. Jeżeli nie jest on członkiem Zarządu z wyboru, uczestniczy w posiedzeniach Prezydium AP z głosem doradczym.