Oświadczenie PAŻP i ZZ KRL w związku z informacjami rozprzestrzenianymi przez media

W mediach pojawiła się informacja, że "z powodu obowiązkowej przerwy w pracy jedynego kontrolera lotów pracującego 27 września na lotnisku w Szczecinie, uroczyste otwarcie Baltic Pipe opóźniło się o godzinę, a samolot z premier Danii musiał krążyć nad lotniskiem".

Według ustaleń mediów "...powodem było to, że jedyny będący na służbie kontroler ruchu lotniczego zaczął obowiązkową przerwę, w związku z czym szczeciński port lotniczy został zamknięty na godzinę...". Więcej na stronie www.rp.pl

Oświadczenie w tej sprawie opublikowały Polska Agencja Żeglugi Powietrzne oraz Związek Zawodowy Kontrolerów Ruchu Lotniczego, które zamieszczamy poniżej.

Oświadczenie PAŻP

"Polska Agencja Żeglugi Powietrznej informuje, że w kwestii lotów HEAD działa zgodnie z procedurami dotyczącymi organizacji lotów najważniejszych osób w Państwie.

Pracownicy PAŻP stosują się do odpowiednich porozumień organizacyjnych. W razie potrzebny są też w bieżącym i bezpośrednim kontakcie ze służbami odpowiedzialnymi za koordynację działań, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa.

Polska Agencja Żeglugi Powietrznej nie będzie się odnosić do pomówień i nierzetelnych informacji przekazywanych przez wybrane media."

Oświadczenie ZZ KRL

"Wobec doniesień medialnych, że czasowe zamknięcie lotniska w Szczecinie w dniu 27 września 2022 r. spowodowane było m.in. nagłymi zwolnieniami lekarskimi dwóch kontrolerów ruchu lotniczego, Zarząd Związku Zawodowego Kontrolerów Ruchu Lotniczego oświadcza, że organizacja pracy, w szczególności w sytuacji planowanych lotów o statusie HEAD, była przewidywalna i możliwe było uprzednie zwiększenie obsady pracowników szczecińskiej wieży w tym dniu.

ZZ KRL wskazuje, że zachorowania kontrolerów ruchu lotniczego zdarzają się i mogły się zdarzyć a tym samym to niewłaściwa organizacja pracy skutkowała czasowym zamknięciem lotniska."

Zarząd ZZ KRL