Przejdź do treści
Źródło artykułu

Dlaczego warto polecieć do Albanii?

Albania to państwo położone na Bałkanach, graniczące z Macedonią Północną, Czarnogórą i Grecją. Słynie z ciekawej architektury, pięknej przyrody i wykwintnych potraw. Co warto zwiedzić w Albanii?

Ile trwa lot do Albanii?

Do Albanii najlepiej dolecieć samolotem, ponieważ podróż samochodem zajmuje zbyt dużo czasu i jest męcząca. Czas przelotu na trasie Polska-Albania natomiast to około dwie godziny w przypadku lotów bezpośrednich. Gdy konieczna jest przesiadka, może wydłużyć się do około 5 godzin. Obecnie ceny lotów do Albanii nie są bardzo wysokie. Koszt przelotu w obie strony dla jednej osoby w grudniu to około 800 złotych. Do podanej kwoty należy doliczyć opłaty za bagaże oraz inne koszty serwisowe.

Piękne plaże i cuda natury

Zaletą Albanii są piękne plaże, zarówno piaszczyste, jak i kamieniste. Są one ponadto znacznie mniej zatłoczone niż te w Chorwacji i we Włoszech. Z tej przyczyny, wybierając ten kierunek, można liczyć na większy spokój i intymność. Dodatkowo Albania jest rajem dla nurków. Pod wodą można znaleźć wiele ciekawych okazów flory i fauny. Nawet jeśli plażowanie nie jest ulubionym zajęciem danej grupy turystów, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby odwiedzić ciekawe pod względem przyrodniczym miejsca. Zachwycają przede wszystkim takie cuda natury jak Błękitne Oko oraz malowniczy wąwóz, przez który płynie rzeka Osumi.

Ciekawe miejsca

Na terenie Albanii jest też sporo zabytków. Warto zwiedzić chociażby Kruję – jej dawną stolicę. Główną atrakcją tego miasta jest Zamek Skanderbega. Można wybrać się również do Beratu, nazywanego „miastem tysiąca okien” (ze względu na znajdujące się na stoku wzgórza domy z ciemnobrązowymi oknami). Jeśli chodzi o bierny wypoczynek, dobrym wyborem będą miasta Saranda i Durres, jednak ze względu na popularność trzeba liczyć się z tym, że przyjeżdża w te miejsca wielu turystów. Spokojniejsze, a równie piękne są miejscowości Ksamil, Wlora i Dhermi.

Bałkańska kuchnia

Bałkany słyną z doskonałej kuchni, a Albania szczyci się wieloma restauracjami. To właśnie tutaj można odkryć ciekawe połączenia smaków ukryte we włosko-grecko-tureckich potrawach. Warto skosztować ryb i owoców morza, dań mięsnych i deserów. Na uwagę zasługują także alkohole takie jak rakija (znana również w Chorwacji, zbliżona smakiem do brandy lub bimbru), koniak czy wina. Albańczycy są ponadto miłośnikami kawy, dlatego bez problemu można znaleźć klimatyczną kawiarnię i spędzić tam poranek bądź popołudnie. Co ciekawe, kawa podawana jest tu ze szklanką zimnej wody.

Artykuł partnerski

FacebookTwitterWykop
Źródło artykułu

Nasze strony