Magdalena Jaworska powołana na stanowisko prezesa PAŻP (fot. Ministerstwo Infrastruktury)

Magdalena Jaworska powołana na stanowisko prezesa PAŻP

Jak poinformowało Ministerstwo Infrastruktury, Prezes Rady Ministrów, z dniem 4 stycznia 2024 roku, na wniosek Ministra Infrastruktury Dariusza Klimczaka powołał Magdalenę Jaworską na stanowisko prezesa Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej.

Magdalena Jaworska była prezesem Polskiej Żeglugi Powietrznej w latach 2015-2016. Od 2017 r. była członkiem zespołu ds. żeglugi powietrznej (Performance Review Body of the Single European Sky), organie doradczym Komisji Europejskiej, gdzie zajmowała się poprawą wyników żeglugi powietrznej w Europie w obszarach bezpieczeństwa, przepustowości, ochrony środowiska i efektywności kosztowej. Skończyła prawo europejskie na Uniwersytecie Maastricht oraz stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Warszawskim. Posiada dyplom MBA Szkoły Biznesu Politechniki Warszawskiej.

Magdalena Jaworska zastąpi Anitę Oleksiak, która na funkcję prezesa PAŻP powołana została 31 marca 2022 roku przez ówczesnego premiera Mateusza Morawieckiego, po tym jak odwołany został z kolei Janusz Janiszewski. Zażegnanie konfliktu z kontrolerami ruchu lotniczego i porozumienie z władzami Związku Zawodowego Kontrolerów Ruchu Lotniczego było sukcesem Anity Oleksiak.