Przejdź do treści
Źródło artykułu

Innowacyjne i wydajne kabiny Airbusa na targach Aircraft Interiors Expo w Hamburgu

Na tegorocznych targach wyposażenia wnętrz samolotów Aircraft Interiors Expo w Hamburgu Airbus zaprezentował innowacyjne kabiny, wyróżniające się wysoką wydajnością. Firma koncentruje się na parametrach wydajności, które są bardzo istotne przy projektowaniu kabin zgodnie z hasłem „W trosce o pasażera, z myślą o linii lotniczej”. Airbus zaprezentował na targach zalety i korzyści oferowane przez maszyny z rodziny A320, A330/340, A350 i A380. Ponadto przedstawił inicjatywy, pozwalające uzyskać wyższą wydajność w obecnych i przyszłych kabinach.

Ulepszona kabina samolotów z rodziny A320, oferująca pojemniejszy schowek na bagaże i niższy poziom hałasu, wyróżniająca się nowoczesnym wzornictwem, została od chwili jej wprowadzenia na początku 2007 r. zamontowana już w ponad 650 samolotach. Ponadto ulepszoną kabinę można montować także w samolotach znajdujących się już w eksploatacji – pozwolą one ograniczyć masę maszyny.

Samolot A350 XWB, najnowszy produkt Airbusa, który zostanie wprowadzony do eksploatacji w 2013 roku, wyznaczy nowe standardy w dziedzinie wydajności kabiny i komfortu pasażerów. Dlatego też tegoroczna wystawa skoncentrowała się na modularnym projekcie platformy kabinowej, oferującym pełen asortyment wzorów kabin, a jednocześnie podnoszącym wartość samolotu.

W przypadku A380 Airbus pokazał popularność samolotu, koncentrując się na walorach jego kabiny. Od chwili wejścia modelu do eksploatacji pod koniec 2007 r. na jego pokładzie podróżowało już ponad milion pasażerów z całego świata. Model ten cieszy się bardzo dużą popularnością, wykazując coraz wyższe wskaźniki obłożenia i większe przychody. Pasażerowie i załogi czerpią ogromną przyjemność z podróży w innowacyjnych kabinach zapewniających niski poziom hałasu i duży komfort ,a załogi chwalą sobie dodatkowo wysoką wydajność operacyjną.


Airbus przedstawił także podczas targów nowości na temat innowacyjnego sprzętu cateringowego SPICE (Space Innovative Catering Equipment). SPICE to kierowana przez Airbusa inicjatywa związana z nową koncepcją kuchni pokładowej. Ma ona ograniczoną masę, zwiększa przestrzeń generującą przychody, a jednocześnie poprawia ergonomikę i spełnia nie tylko teraźniejsze ale i przyszłe wymogi związane z higieną przechowywania produktów i recyklingiem.

FacebookTwitterWykop
Źródło artykułu

Nasze strony