Przejdź do treści
60 lat Lufthansy: personel pokładowy w folkowych strojach podczas Oktoberfest (fot. Lufthansa)
Źródło artykułu

60 lat Lufthansy: personel pokładowy w folkowych strojach podczas Oktoberfest

Z okazji 60-lecia istnienia Lufthansa odtworzy tradycyjne bawarskie stroje z 1950 roku. Od połowy września czternaście stewardes będzie w nich latać na trasach do Ameryki Pn. i nad Zatokę Perską. 16 września wystartują do Charlotte (USA), 21 do Vancouver a 29 do Dubaju. „Już po raz dziewiąty nasz personel pokładowy będzie nosić tradycyjne bawarskie stroje na wybranych trasach. Pasażerowie z pewnością będą zachwyceni tegorocznymi mundurami”, powiedział Thomas Klühr, Członek Zarządu Lufthansa German Airlines Board ds. finansowych i hubu w Monachium.

Mundur z 1950 roku został odtworzony przez monachijski dom mody Angermaier Trachten. Stroje regionalne Wiesn-Dirndl są tak jak w przeszłości jasnoniebieskie i wykończone tkanymi beżowymi wzorami. Na beżowych fartuszkach widnieją dyskretne jasnoniebieskie kropki. Jak donosiła prasa z tamtego okresu: „Stewardesy Lufthansy w prawdziwych strojach Dirndls będą się troszczyć o pasażerów na pokładach maszyn typu Lockheed L-1049 Super Constellation od Nowego Jorku po Hamburg, a także na Convair’ach lecących z Londynu do Monachium na Oktoberfest”.

Na wybranych trasach europejskich personel pokładowy Lufthansa CityLine zamieni swoje mundury na stroje bawarskie – trzy stewardesy również założą Dirndl projektu Angermaier Trachten, a do nich żółte gorsety z kwiatowymi niebieskimi nadrukami oraz spódnice w biało-niebieskie pasy i jedwabne błękitne fartuszki.

Również obsługa naziemna Lufthansy w porcie lotniczym w Monachium założy regionalne, bawarskie Dirndls oraz marynarki zaprojektowane specjalnie dla Lufthansy przez firmę modową z Monachium Schustermann & Borenstein. Podczas Oktoberfest wielu pracowników lotniska również będzie nosić te stroje.

Saloniki Lufthansy w Monachium zaprezentują w tym okresie specjalne menu. Salonik Klasy Pierwszej zaoferuje bawarskie specjalności w udekorowanych zgodnie z tradycją Oktoberfest restauracjach. Dania takie jak pieczone praliny z ogonami wołowymi oraz tiramisu na pszenicznym piwie, będą na bieżąco przygotowywane przez kucharzy. Pasażerowie odwiedzający saloniki Senator będą mogli spróbować strudli jabłkowych, zimnych przekąsek i bawarskich precli. Specjalny serwis na czas Oktoberfest został także przygotowany dla gości Klasy Pierwszej Lufthansy. Np. na trasach do Charlotte pojawią się m.in. “sznycel z Tegernsee” lub “bawarska kaczka na Oktoberfest". Tradycyjne ciasto wiśniowe podawane na zimno oraz gorący strudel jabłkowy będą dopełnieniem bawarskich posiłków.

FacebookTwitterWykop
Źródło artykułu

Nasze strony