Lotnisko Aeroklubu Podkarpackiego

Oświadczenie Prezydenta Miasta Krosna dot. apelu członków Aeroklubu Podkarpackiego

16 października br opublikowaliśmy apel z 6 października br. członków Aeroklu Podkarpackiego – Szkoły Lotniczej w Krośnie skierowany do Prezydenta Miasta Krosna, Piotra Przytockiego.

Dziś (18.10.2018 r.) otrzymaliśmy oświadczenie Prezydenta Miasta Krosna – Piotra Przytockiego z dnia 17.10.2018 r., będące odpowiedzią na apel Aeroklubu Podkarpackiego do Prezydenta, które zamieszczamy poniżej.

"W nawiązaniu do „Apelu członków Aeroklubu Podkarpackiego do Prezydenta Miasta Krosna”, opublikowanego na portalu internetowym www.dlapilota.pl w dniu 16 października 2018 r. oświadczam, że apel zawiera wiele nieprawdziwych informacji. W najbliższym czasie autorzy publikacji oraz media, w których została ona zamieszczona, otrzymają wniosek o sprostowanie w trybie określonym w ustawie z dnia 26 stycznia 1984 r. Prawo prasowe.

Jednocześnie oświadczam, że jako Prezydent Miasta Krosna od wielu lat prowadzę działania przyczyniające się do rozwoju lotnictwa w Krośnie, a także współpracuję z podmiotami prowadzącymi działalność lotniczą. Dzięki tym staraniom Miasto Krosno zmodernizowało lokalne lotnisko, na którym powstały m.in.: utwardzony pas startowy z oświetleniem do lotów nocnych oraz drogami kołowania, certyfikowana stacja paliw lotniczych, ogrodzenie lotniska. Ta ważna dla rozwoju miasta i regionu inwestycja, oddana do użytkowania w ubiegłym roku, przyczyniła się do znaczącego zwiększenia liczby operacji lotniczych wykonywanych na lotnisku w Krośnie oraz do rozszerzenia kręgu podmiotów lotniczych, które z lotniska korzystają.

Pragnę podkreślić, że jestem otwarty na współpracę z Aeroklubem Podkarpackim – Szkołą Lotniczą i od wielu lat jako Prezydent Krosna wspieram tę organizację w granicach określonych przez przepisy prawa. Z przykrością obserwuję narastające problemy wewnętrzne Aeroklubu Podkarpackiego, które w mojej ocenie wynikają z polityki prowadzonej przez władze tej organizacji."

Przeczytaj również:
Apel członków Aeroklubu Podkarpackiego do Prezydenta Miasta Krosna