Modlin (prace remontowe przy drodze startowej)

Oświadczenie zarządu spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin

Wobec przedstawionych na dzisiejszej konferencji prasowej ERBUD SA twierdzeń generalnego wykonawcy, Zarząd Lotniska Warszawa/Modlin informuje, że:

1.    Generalny wykonawca był na bieżąco informowany o powstających usterkach, sprawność tej procedury została pozytywnie oceniona przez ULC i MWINB. To pracownicy ERBUD SA, powołując się na warunki atmosferyczne w okresie od 29 października do 21 grudnia, pięciokrotnie pisemnie odwoływali przystąpienie do napraw.

2.  Wykorzystywane przez Port środki do konserwacji pasa startowego są środkami certyfikowanymi. Generalny wykonawca, w odpowiedzi na wystosowane zapytania otrzymał w dniu 27 kwietnia 2011 r. spis wszystkich środków.  W związku  nieustosunkowaniem się do otrzymanych informacji, ponownie został poinformowany o środkach chemicznych jakie będą stosowane do konserwacji i odśnieżania powierzchni pasa dnia 4 maja 2011 r.  Na ich podstawie miała być opracowana mieszanka bitumiczna. Na przesłane informacje żadne zastrzeżenia ze strony generalnego wykonawcy nie były zgłaszane, aż do 4 stycznia 2013 r.

Jeżeli stosowane środki chemiczne mogły jakkolwiek wpłynąć na stan drogi startowej, to jedynie w przypadku nieprawidłowego jej zabezpieczenia przy użyciu środka hydrofobowego.

Ponadto należy podkreślić, że na przełomie 2011/2012 r. problem ujawnił się, mimo braku stosowania w tamtym okresie jakichkolwiek środków chemicznych.

Zarząd Spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin Sp. z o.o.