Przejdź do treści
Źródło artykułu

LOT Catering sprzedany

Regionalny Fundusz Gospodarczy S.A. sprzedał austriackiemu DO&CO Aktiengesellschaft 100% udziałów LOT Catering sp. z o.o. Umowę zbycia podpisano 21 grudnia 2012 r. Tym samym zakończył się, nie tylko sam finałowy proces sprzedaży spółki, ale także prowadzona przez RFG od 2011 roku intensywna restrukturyzacja LOT Cateringu.

Zakupem LOT Cateringu zainteresowane były duże firmy notowane na giełdach papierów wartościowych w Polsce i w Europie. Pod koniec maja bieżącego roku RFG opublikowało zaproszenia do negocjacji. Wstępne oferty złożyło sześć firm.

Na sukces prywatyzacyjny Regionalny Fundusz Gospodarczy pracował od 2011 r. Wysiłek menedżerski oraz konsekwentnie wdrażany i realizowany program rozwoju LOT Catering przyniosły oczekiwane rezultaty. Aktywa spółki wzrosły z 34 mln zł, na koniec 2010 r., do blisko 96 mln zł, na koniec września 2012 r. Zysk netto na koniec 2010 roku wyniósł 2,2 mln zł. Natomiast w 2012 r. (do 31 października) sięgnął 5,7 mln zł. Dobra pozycja rynkowa, rosnący potencjał spółki oraz dobra sytuacja finansowa były dużymi atutami w negocjacjach prywatyzacyjnych prowadzonych przez RFG S.A.

Od 2011 r. firma dynamicznie rozwijała wszystkie segmenty usługowe. Dobre wyniki osiągnięto także na rynku usług nielotniczych. Tutaj, realizując założenia właścicielskie Regionalnego Funduszu Gospodarczego, LOT Catering umocnił między innymi pozycję rynkową swoich marek: Biscuiterie, Tomatillo i Vivana. W tym czasie rozwinięto nie tylko sieć sprzedażową, ale również wprowadzono do oferty szereg nowych produktów. W efekcie udział przychodów z obsługi klientów nie związanych z lotnictwem systematycznie rósł i nadal rośnie. W pierwszym półroczu 2012 r. przychody z takich podmiotów stanowiły 31% całości przychodów, podczas gdy  w całym 2011 r. było to niespełna 28%.

LOT Catering znakomicie wykorzystywał również sezonowe trendy rynkowe i potrafił dostosować się do wymogów szerokiej grupy klientów. Przykładem jest tutaj pierwsze półrocze 2012. Spółka zanotowała wówczas zysk netto w wysokości 3,7 mln zł - o blisko 60% wyższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, a przychody to ponad 55,5 mln zł – a więc większe o 20% niż w I półroczu 2011 r.

Zarząd Regionalnego Funduszu Gospodarczego konsekwentnie wdrażał program restrukturyzacji LOT Cateringu i dynamicznego rozwoju spółki, mimo kłopotów, jakie na świecie przeżywa cała branża lotnicza.

Doradcą prawnym  RFG  w procesie sprzedaży spółki LOT Catering była warszawska kancelaria Sadkowski i Wspólnicy, natomiast doradcą transakcyjnym Ernst & Young.

Do&CO jest jednym ze światowych liderów w branży. Jest aktywna w niemal każdym segmencie usług cateringowych oferując m.in. catering lotniczy, i kolejowy.   Firma prowadzi również restauracje, obsługuje hale odlotów oraz hotele.

Spółka dynamicznie działa na rynku międzynarodowym. Jest obecna w wielu metropoliach, między innymi w Wiedniu, Nowym Jorku, Londynie, Frankfurcie, Monachium, Istambule i Barcelonie. Firma od wielu lat obsługuje także prestiżowe imprezy sportowe o europejskiej i światowej randze (np. piłkarskie mistrzostwa Europy).

Do&Co wraz z Turkish Airlines jest właścicielem Turkish Do&Co operującej w całej Turcji,  w tym w Ankarze, Antalyi, Izmirze, Bodrumie i Trabzonie skąd obsługuje ponad 60 narodowych i międzynarodowych linii lotniczych, w tym British Airways, Air France, Asiana Airlines i Emirates.

DO&CO jest grupą kapitałową notowaną na dwóch giełdach papierów wartościowych:   wiedeńskiej oraz istambulskiej.

Źrodło: Regionalny Fundusz Gospodarczy

FacebookTwitterWykop
Źródło artykułu

Nasze strony