HeliConf 2015 - konferencja w Żarkach Letnisko
W dniu 20.11.2015 r. w miejscowości Żarki Letnisko odbędzie się HeliConf 2015 – konferencja i spotkanie integracyjne poświęcone śmigłowcom. Konferencja odbędzie się w hotelu „Kinga” w miejscowości Żarki Letnisko.
W trakcie konferencji zostaną wygłoszone wykłady dotyczące m.in. oprogramowanie do obrazowania pogody w meteorologii lotniczej, latania śmigłowcem Robinson R44, a także wypadków lotniczych. Swoimi doświadczeniami podzielą się również członkowie PKBWL, pilot Lotniczego Pogotowia Ratunkowego oraz instruktor śmigłowcowy. Przewidziano także ćwiczenie praktyczne w zakresie symulacji procedur awaryjnych w locie na lotnisku w Rudnikach.
Do dyspozycji będzie miejscowe lotnisko i uczestnicy konferencji będą mogli przylecieć własnym śmigłowcem.
Dla tych, którzy przybędą na spotkanie swoimi śmigłowcami i skorzystają z lądowiska organizatorzy dają możliwość skorzystania z fachowej wiedzy i doświadczenia instruktorskiego Jarka Sosnowskiego, który zaproponował ćwiczenia praktyczne w zakresie symulacji procedur awaryjnych w locie na lotnisku w Rudnikach (EPRU) w odległości ok. 10 minut lotu z Żarek Letnisko.
Program konferencji:
I. Panel tematyczno-dyskusyjny
10.00 - Powitanie gości i poczęstunek.
10.30 - Osiągi, ograniczenia i procedury na przykładzie śmigłowca Robinson R44. - Prowadzący instruktor śmigłowcowy, pilot Jarosław Sosnowski. Dyskusja.
13.00 - Przerwa obiadowa.
II. Panel tematyczno-dyskusyjny
14.00 - O przypadkach z „życia lotniczego pilota śmigłowcowego”. Prowadzący instruktor śmigłowcowy, pilot LPR Wojciech Wiejak.
15.00 - Wykład omawiający oprogramowanie do obrazowania pogody w meteorologii lotniczej. Wykład zostanie prowadzony przez Kontrolera ruchu lotniczego wieży Katowice-Pyrzowice (EPKT) Bogusława Mazurskiego.
15.30 - Wykład omawiający wypadki lotnicze w kontekście warunków metrologicznych i oceny pogody pozwalającej na wykonywanie lotów. Wykład poprowadzą członkowie PKBWL Jacek Bogatko i Dariusz Frątczak.
III. Integracja
18.00 Kolacja integracyjna – dania gorące, zimna płyta, desery, napoje.
Więcej informacji można znaleźć w załączniku.
Komentarze