Zamieszanie wokół uczestnictwa Sebastiana Kawy w Konferencji Generalnej FAI - oświadczenie Aeroklubu Polskiego

Niniejszym publikujemy oświadczenie Aeroklubu Polskiego w kwestii uczestnictwa Sebastiana Kawy w Konferencji Generalnej FAI. Cała sytuacja jest powiązana z wiadomością, którą Sebastian Kawa otrzymał od władz Aeroklubu. Cytujemy jej fragment:

„(…) Jeżeli nie może Pan pokryć kosztów związanych z udziałem w Konferencji Generalnej, może Pan udzielić upoważnienia dla Prezesa Jerzego Makuli do odbioru Pana odznaczenia… (…)”

Temat ten wywołał poruszenie środowiska lotniczego i trafił do ogólnopolskich mediów, gdzie był szeroko komentowany. W związku z powyższym, poprosiliśmy Sebastiana Kawę o stanowisko w sprawie. W odpowiedzi Szybownik oświadczył, iż rozwiązanie zostało już znalezione i na konferencję FAI pojedzie w delegacji Aeropakt.

Oświadczenie Aeroklubu Polskiego:

W pierwszej kolejności Aeroklub Polski serdecznie gratuluje Panu Sebastianowi Kawie przyznania tak prestiżowej nagrody przez Międzynarodową Federację Sportów Lotniczych.

Jednocześnie wyjaśniamy, że Konferencja Generalna FAI nie jest ceremonią medalową, a corocznym spotkaniem delegatów członkowskich FAI z całego świata, podczas którego omawiane są kwestie merytoryczne związane ze sportami lotniczymi: planowane imprezy sportowe, regulaminy, zasady współzawodnictwa sportowego, procedury wewnętrzne i wybory władz Federacji.

Korzystając z okazji, podczas Konferencji, delegatom aeroklubów narodowych przekazywane są medale dla sportowców. Aeroklub Polski wręcza je następnie Zawodnikom podczas corocznego Kongresu AP w Polsce. Ta forma nagradzania sportowców nigdy nie spotkała się z jakąkolwiek krytyką lotniczego środowiska sportowego. W tym roku FAI wyróżniło 5 sportowców z naszego kraju.

Aeroklub Polski jest członkiem FAI i wzorem innych aeroklubów narodowych jest od lat reprezentowany przez prezesa AP lub innego upoważnionego członka zarządu. Prezes ma statutowe kompetencje do reprezentowania Aeroklubu Polskiego na tego typu wydarzeniach. Podkreślamy, że zwykle skład delegacji jest jednoosobowy.

Udział Jerzego Makuli, prezesa Aeroklubu Polskiego, jako delegata na konferencji, finansowany jest częściowo ze środków własnych Aeroklubu oraz częściowo ze środków prywatnych samego prezesa – wielokrotnego mistrza świata, Europy i Polski w akrobacji szybowcowej.

Priorytetem Aeroklubu Polskiego jest przeznaczanie środków na dofinansowywanie rozwoju sportowego zawodników i całego sportu lotniczego, a szybownictwo jest dyscypliną najwyżej dotowaną wśród wszystkich sportów lotniczych.