Prezes PAŻP – Janusz Niedziela

Niedziela: nie jest prawdą, że zostałem odwołany ze stanowiska prezesa PAŻP

Nie jest prawdą, że zostałem odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej – poinformował PAP prezes PAŻP Janusz Niedziela.

"Podobnie jak Mark Twain mogę powiedzieć, że informacja o mojej śmierci jest przedwczesna" – powiedział Janusz Niedziela, odnosząc się do środowej publikacji "Faktu", który napisał, że prezes PAŻP został odwołany. "Nie jest prawdą, że zostałem odwołany. Jestem w firmie, pracuję" – podkreślił.

"Faktem jest, że złożyłem rezygnację. To jest efekt pewnej trudności we współpracy z panem ministrem Mikołajem Wildem" – zauważył Niedziela. "Minister Wild ma kandydata na moje stanowisko i daje mi o tym fakcie często do zrozumienia" – podał prezes PAŻP.

"W obliczu tych napięć zacząłem się zastanawiać, czy nie czas zająć się czymś innym i uniknąć niezrozumiałego dla mnie konfliktu" – powiedział Janusz Niedziela. "W związku z tym złożyłem prośbę o odwołanie ze stanowiska na ręce ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka. Nie wiem, czy Pan minister ją akceptuje, czy premier ją akceptuje" – zaznaczył prezes.

Jak dodał, "jeżeli ich decyzja będzie taka, że powinienem zostać w PAŻP-ie, to ja oczywiście deklarują dalszą współpracę z ministrem Mikołajem Wildem".

Jak powiedział Niedziela, "pan minister Wild, jak i ja realizujemy program rządowy – w zakresie rozwoju lotnictwa". "Polska Agencja Żeglugi Powietrznej, którą kieruję, ma sukcesy na polu rozwoju infrastruktury, notujemy stały wzrost ruchu, mamy bardzo dużo inwestycji, bardzo duże plany na przyszłość, w tym również związane z budową Centralnego Portu Komunikacyjnego" – podał Janusz Niedziela. "PAŻP w tym zakresie wypełnia swoją rolę" – podkreślił prezes.

Jak zaznaczył, nieprawdziwe są "także przytaczane w +Fakcie+ informacje o konfliktach w PAŻP". "Jest wręcz przeciwnie, rozmawiamy ze wszystkimi związkami zawodowymi i one nie narzekają na brak kontaktów z zarządem PAŻP". "Związki zawodowe w ostatnim czasie skierowały pismo do premiera Mateusza Morawieckiego z informacją, że bardzo cenią współpracę ze mną" – podkreślił.

Polska Agencja Żeglugi Powietrznej jest odpowiedzialna za zarządzanie polską przestrzenią powietrzną oraz za zaawansowaną infrastrukturę lotniczą, którą buduje i rozwija. Sprawuje nadzór m.in. nad systemem radarowym, urządzeniami nawigacji lotniczej, systemami łączności i systemami wspomagającymi lądowanie.