Szybowce Aeroklubu Krakowskiego (fot. Aeroklub Krakowski)

Oświadczenie Aeroklubu Krakowskiego ws. Budżetu Obywatelskiego

Aeroklub Krakowski opublikował pełne oficjalne oświadczenie ws. Budżetu Obywatelskiego dotyczące projektu "Skrzydła Krakowa", który w glosowaniu ogólnomiejskim zebrał najwięcej głosów.

Pełne oficjalne oświadczenie Aeroklubu Krakowskiego ws. Budżetu Obywatelskiego

"Aeroklub Krakowski jest Stowarzyszeniem Sportowym dostępnym dla wszystkich sympatyków lotnictwa, organizacją non-profit, czyli dla każdego kto chce uprawiać sporty lotnicze.

Funkcje zarządu i funkcje  w poszczególnych sekcjach AK pełnione są społecznie i tak też podejmowane są wszelkie inicjatywy propagujące sporty lotnicze i historię lotnictwa w szerokim znaczeniu tego słowa.

Członkowie Aeroklubu Krakowskiego podjęli inicjatywę propagowania sportów lotniczych – w tym przypadku głównie szybownictwa
w ramach Budżetu Obywatelskiego.

Sposób i formy promocji AK każdy z członków Stowarzyszenia ma prawo podjąć według własnego uznania i własnych możliwości.

Podnoszenie przez niektóre osoby argumentu, że jest to mało popularny sport, mija się z prawdą, o czym świadczy ilość widzów i uczestników każdego Pikniku Lotniczego i innych imprez związanych z lotnictwem w całej Polsce.

Szkolenia bezpłatne w ramach projektu i loty widokowe mają być zachętą dla mieszkańców Krakowa i okolic do zapoznania się z tą formą rekreacji i sportu, a w przyszłości do zdobycia interesujących form wyszkolenia zawodowego; mamy tu na myśli  pilotów samolotów liniowych, instruktorów wszelkich  sportów lotniczych jak również całkiem dużą grupę  mechaników lotniczych.

Proszę wziąć pod uwagę, że wiele osób nie ma świadomości, że wszyscy zawodowo związani z lotnictwem, swoje pierwsze kroki stawiali właśnie w Stowarzyszeniach Sportowych, takich jak Aeroklub Krakowski.

Po wyczerpaniu programu będącego treścią zgłoszonego projektu nic nie stoi na przeszkodzie aby kontynuować takie formy rekreacji dla mieszkańców Krakowa przez wiele kolejnych lat z wykorzystaniem tego sprzętu, o którego certyfikację musi zadbać jednostka posiadająca do tego stosowne uprawnienia, kontrolowane przez inspektorów Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Zakupiony sprzęt powiększy i uatrakcyjni w naturalny sposób infrastrukturę sportową i rekreacyjną Krakowa, nie inaczej jak istniejący tor kajakowy, czy baseny i siłownie na wolnym powietrzu.

Zakup sprzętu pozwoli zastąpić wyeksploatowane kilkudziesięcioletnie szybowce.

Formy propagowania naszego projektu były spontaniczną inicjatywą podjętą przez  członków AK.

Jedną z takich form było zaangażowanie agencji reklamowej do promocji naszego projektu.

Agencja zrealizowała promocję poprzez ankieterów, którzy przedstawiali projekt, a osoby przychylne idei lotnictwa zachęcali do oddania głosu.

Ankieterzy działali w miejscach,  które uznali za właściwe z uwagi na ilość osób. Nie znam dokładnie miejsc gdzie promowali nasz projekt w określonych dniach trwania głosowania, ale wiem, że promowali między innymi na Pikniku Lotniczym. Nie jestem  w stanie odpowiedzieć jaki procent głosów został w ten sposób zebrany, ponieważ głosy zbierali też członkowie Stowarzyszenia i sympatycy.

Z całą stanowczością chciałbym podkreślić, że żaden punkt regulaminu nie określa formy promocji poszczególnych wniosków złożonych w Budżecie Obywatelskim. Zatem każdy z mieszkańców Krakowa miał prawo podjąć dowolną inicjatywę zgodną z prawem, wspierającą projekt bliski jego sercu.

Inicjatywa głosowania w takiej formie jaką zastosowali członkowie AK była  ich inicjatywą, za co serdecznie dziękujemy.

Każde działanie promujące poszczególne projekty jednocześnie promuje ideę Budżetu Obywatelskiego.

Nie wiemy też ile punktów poszczególne osoby oddawały na wybrane projekty. Nikomu nie narzucaliśmy wyboru. Bilbordy jakie przygotowały instytucje Miasta Krakowa na temat BO miały na celu propagowanie społecznych form decydowania o kierunku realizacji wybranych zadań. My, będąc pasjonatami lotnictwa, aktywnie włączyliśmy się w działania społeczne poświęcając swój prywatny czas na propagowanie wybranych form rekreacji i sportu zarówno dla młodzieży jak i osób dorosłych.

Nie wdając się w dyskusję z osobami które nawet nie zapoznały się z projektami, a zarzucają nam działania niegodne, zachęcamy do udziału w sportach i rekreacji lotniczej. Dzięki pasjonatom działającym od dziesięcioleci w ramach Aeroklubu Krakowskiego – jednego z najstarszych w świecie – Polska może się pochwalić wieloma mistrzami świata i Europy w lotach samolotowych, szybowcowych, balonowych, paralotniowych, modelarstwie oraz spadochroniarstwie.

Gdyby nie tacy pasjonaci nie byłoby wielu znakomitych szybowników, czy pilotów linii lotniczych. Nie byłoby też udanego lądowania kapitana Wrony, który dzięki gruntownemu wyszkoleniu – w tym szybowcowemu – precyzyjnie posadził na pasie potężny samolot liniowy z prawie 300 osobami na pokładzie.

Polacy w sportach lotniczych zdobywają najwięcej medali w porównaniu z innymi dyscyplinami.

Królewskie Miasto Kraków, jedno z najstarszych miast Polski, zawsze przyciągało ludzi do siebie. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy były warunki jakie Kraków stwarzał jego mieszkańcom do realizacji swoich planów – każdy mógł znaleźć coś dla siebie, coś czym się interesował, coś co sprawiało mu dużo radości. Mamy w Krakowie wspaniałe uczelnie, naukę, sztukę (teatry, opera, galerie), wielki sport, biblioteki, muzea – miejmy też i wielkich lotników których wychowamy i wytrenujemy w Aeroklubie Krakowskim przy udziale miasta Krakowa.

Jesteśmy przekonani, że inicjatywa bezpłatnego szkolenia skierowana do młodych pasjonatów, których dotąd nie było stać na szkolenie, jest potwierdzeniem idei Budżetu Obywatelskiego."

Janusz Nowak
Prezes AK

Oficjalne wyniki projektów ogólnomiejskich oraz dzielnicowych dostępne są na stronie: www.krakow.pl