Nadmierny poziom alkoholu we krwi pilotów powodem opóźnienia lotu Japan Airlines
1 grudnia 2024 r., lot linii Japan Airlines (JAL) z Melbourne do Tokio został opóźniony z powodu wykrycia zbyt dużego stężenia alkoholu u dwóch z trzech pilotów mających wykonać ten rejs. Wewnętrzne dochodzenie przeprowadzone przez przewoźnika, potwierdziło, że kapitanowie A i B naruszyli przepisy dotyczące alkoholu. Lot JL774 miał wystartować z lotniska w Melbourne (MEL) o 7:20 czasu lokalnego.
Kapitan A, 59-latek z nalotem 15 632 h, przed opuszczeniem hotelu sam wykonał test na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu i stwierdził, że wynik przekraczał dopuszczalne limity. Kapitan B, 56-latek mający 13 310 h nalotu, wykonał ten sam test i otrzymał ten sam wynik, ale podczas gdy kapitan A zdecydował się poprosić o opóźnienie lotu z powodu niedyspozycji, kapitan B stawił się na lotnisku, gdzie został ponownie przebadany i nie uzyskał zadowalającego wyniku aż do godziny 8:15 rano.
Kapitan A z kolei ponownie przeszedł test w hotelu i mógł zameldować się gotowy do wykonania lotu o godzinie 6:00 rano. Lot JL744 pozostawał na ziemi w MEL do godziny 10:31 LT, kiedy to ostatecznie odleciał na międzynarodowe lotnisko Narita (NRT) w Tokio. Start opóźnił się o 3 h i 11 min, jednak piloci byli w stanie nadrobić trochę czasu na trasie i wylądowali z opóźnieniem 2 h i 42 min.
Na pokładzie samolotu znajdowało się 103 pasażerów i 11 członków załogi, w tym dwóch kapitanów, jeden pierwszy oficer i osiem stewardes. Lot odbył się samolotem B788 (znaki rejestracyjne JA840J).
Dwa dni po locie śledczy Japan Airlines potwierdzili, że obaj kapitanowie naruszyli przepisy firmy. Jak oświadczyli, dnia poprzedzającego lot między godziną 14:00, a 16:00, kapitanowie A i B wypili dwie szklanki wina musującego i dwie pełne butelki wina. „Zdajemy sobie sprawę z powagi tej sytuacji” — oświadczył przedstawiciel przewoźnika.
Komentarze