Wieża lotniska Warszawa Okęcie, fot. Wikimedia Commons

Protest Kontrolerów Ruchu Lotniczego Wieża Okęcie – oświadczenie po spotkaniu

Na profilu Protest Kontrolerów Ruchu Lotniczego Wieża Okęcie / ATCO TWR EPWA na portalu społecznościowym Facebook została opublikowana informacja odnośnie bieżącej sytuacji związanej z protestem na wieży lotniska Okęcie oraz spotkania z Pracodawcą, które miało miejsce 6 grudnia.

"Wczoraj po południu odbyło się wielogodzinne spotkanie przedstawicieli naszego Związku Zawodowego z Pracodawcą. Początkowo udało się wypracować kompromis w części omawianych zagadnień.

Niestety nie osiągneliśmy porozumienia w sprawie zabezpieczenia interesów trzydziestu trzech osób, które będąc Kontrolerami Ruchu Lotniczego, zrezygnowały z dodatkowych funkcji (Senior Kontroler, Instruktor i Asesor). Pracodawca potraktował nasze rezygnacje z funkcji jako rezygnacje z zatrudnienia w PAŻP!

Dziś, kluczowym dla naszego środowiska jest zagwarantowanie powrotu do pracy naszych dwóch Kolegów-związkowców, wobec których 2 grudnia rozpoczęto procedurę rozwiązania umowy o pracę.

Trwająca już prawie tydzień, bardzo trudna sytuacja na warszawskiej Wieży, wzmocniła solidarność całego zespołu. Jako team jesteśmy jednomyślni - swoją decyzją Pracodawca próbuje rozbić jedność załogi. Nie zgodzimy się na wykluczenie naszych Kolegów z zespołu Wieży na Okęciu.

Pamiętajcie, że wszystkie nasze działania są skupione na bezpieczeństwie Pasażerów. Walczymy o przywrócenie warunków pracy i procedur gwarantujących najwyższy poziom obsługi ruchu lotniczego".