Przejdź do treści
Pieczona gęś, Źródło: Gastronomik
Źródło artykułu

Świąteczne menu na pokładach samolotów

Pieczona gęś z kopytkami, cielęcina z marchewką, piernikowe ludziki i inne frykasy - to bożonarodzeniowe menu niektóre linie lotnicze oferują swoim pasażerom.

British Airways serwuje pasażerom czekoladową roladę i świąteczne ciasta. Niemiecka Lufthansa oferuje świąteczny keks, piernik korzenny lub potrawy wigilijne.

Jak podaje British Airways, przepis na ciasto świąteczne został wymyślony przez Reginalda Burta, właściciela piekarni w Ogmore Vale w południowej Walii. Reginald stworzył przepis w 1930 roku, a jego receptura jest przekazywana w rodzinie Burtów już od trzech pokoleń. Jest to owocowe ciasto z dodatkiem orzechów i przypraw (m.in.: cynamonu i imbiru) udekorowane marcepanem i lukrem.

Rolada z czekoladowym musem będzie serwowana od 22 do 26 grudnia w klasie biznes, razem ze świątecznym kompotem żurawinowym.

"Zależy nam, aby na pokładach naszych samolotów zagościła świąteczna atmosfera. Wszyscy pasażerowie, czy to podróżujący biznesowo, czy turystycznie, próbując naszych świątecznych przysmaków będą mogli poczuć się jak w domu" - przekonuje kierowniczka działu Catering Innovations w British Airways Carol Conway.

Pasażerom pierwszej i biznes klasy Lufthansy mogą się spodziewać świątecznej kolacji w postaci pieczonej gęsi z buraczkami i kopytkami.

"Przez kilka tygodni przed i w czasie świąt zostanie podanych ponad 145 tys. smakowitych, tradycyjnych menu świątecznych. Dodatkowo 75 tys. posiłków zostanie specjalnie przygotowanych dla wegetarian. Na deser przewidziano 1,5 miliona świątecznych słodyczy - takich jak czekoladowy Święty Mikołaj czy ludziki piernikowe" - informuje Lufhtansa.

Swoje menu wzbogaciła również Swiss. Pasażerowie pierwszej klasy mogą skosztować pstrąga z selerem, wołowinę z ziemniakami, ryż z anyżem oraz deser lodowo-kremowy ze specjalną ziołową przyprawą. Podróżujący klasą bizness mogą zjeść cielęcinę z marchewką, jabłkową galaretkę, ciastko czekoladowe podane na ciepło z gałką lodów oraz sorbet. Do wyboru pasażerowie mają białe lub czerwone wino. Dania przygotowane są pod kierownictwem szefa kuchni "The Dolder Grand" Heiko Nieder.

Polski przewoźnik LOT również planuje wprowadzić zmianę w posiłkach. Nastąpi to w przyszłym roku; zamiast zestawu w plastikowym pudełku w klasie ekonomicznej na rejsach europejskich ma pojawić się kanapka. Zaś szef kuchni z renomowanego hotelu w Warszawie ma opracować autorskie menu w klasie bizness.
FacebookTwitterWykop
Źródło artykułu

Nasze strony